Головна » 2017 » Січень » 25 » Різдв'яні педагогічні зустрічі, присвячені 80-річчю з Дня народження О. А. Захаренка
12:27
Різдв'яні педагогічні зустрічі, присвячені 80-річчю з Дня народження О. А. Захаренка

13 січня  2017 року  на базі КНЗ «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників» в он-лайн режимі було проведено Різдвяні педагогічні зустрічі, присвячені  80-річчю з Дня народження О. А. Захаренка. Христинівський районний методичний кабінет взяв участь у роботі вебінару.

Розпочала захід Ольга Володимирівна Крутенко, доцент кафедри педагогіки та освітнього менеджменту, кандидат педагогічних наук, яка у своєму виступі підкреслила  актуальність ідей Олександра Захаренка для сучасної освіти. Вона звернула увагу на поставлені у Концепції Нової української школи задачі реформування освіти. Зокрема, у документі прописано, що шкільна програма перевантажена предметами, а велика кількість випускників не вміє застосовувати на практиці ті знання, які вони здобули протягом навчання в загальноосвітньому закладі. У виступі було підкреслено, що у спадщині О.Захаренка є конкретні рекомендації щодо вирішення означеної проблеми. Закладаючи основи власної Авторської школи, Олександр Антонович ставив  основну мету:  виховати громадянина-патріота, здатного приймати відповідальні рішення й втілювати їх в життя на благо Батьківщини, що на разі перегукується з основною метою сучасної освіти. Адже у Концепції зазначено, що випускник української школи має бути цілісною особистістю, патріотом з активною позицією, людиною з морально-етичними принципами. Закінчуючи виступ, Ольга Володимирівна висловила сподівання, що будь-який учитель, шукаючи свій шлях в педагогіці, може знайти корисні поради в педагогічній спадщині Олександра Захаренка.

Завідувач кафедри педагогіки, кандидат педагогічних наук, Світлана Анатоліївна Гаряча, здійснила історичний дискурс творчої спадщини О.А.Захаренка, окреслюючи сутність його  педагогіки – педагогіки конкретної мети.  Вона озвучила поняття, означені Олександром Антоновичем, що вже стали крилатими афоризмами у педагогіці та заповіді, якими керувався сам майстер. У виступі були представлені творчі таємниці учителя, розкриті академіком із Сахнівки у вигляді  порад педагогам    Ці творчі таємниці будуть  актуальними у всі часи.

У період становлення української державності проблема патріотичного виховання особистості набуває особливої значущості. Саме тому доцент кафедри дошкільної освіти та професійного розвитку педагогів Ю.М.Зоря у своєму виступі «Засади патріотичного виховання у педагогічній спадщині О.А.Захаренка» зазначила, що Олександр Антонович Захаренко створив цілісну, самодостатню систему громадянсько-патріотичного виховання, складовими якої є умови, принципи, методи та шляхи вирішення завдань формування громадянина-патріота. Ефективність її доведена часом. Це дає підстави для всебічного вивчення педагогічної спадщини академіка-практика, наукові праці й досвід діяльності якого допоможуть нам вирішувати сучасні проблеми виховання людини.

Завідувач кафедри дошкільної освіти та професійного розвитку педагогів, доктор педагогічних наук, Андрющенко Тетяна Костянтинівна проаналізувала ресурсний потенціал педагогіки О. А. Захаренка для збереження і зміцнення здоров’я підростаючого покоління. У виступі науковця були презентовані форми роботи з дітьми, які реалізовувалися видатним педагогом в центрі здоров’я і культурно-виховному центрі Сахнівської школи з метою формування у вихованців здоров’язбережувальних життєвих навичок. Була висловлена впевненість, що досвід роботи Сахнівської школи у контексті збереження здоров’я підростаючого покоління, започаткований видатним педагогом, доцільно перенести у практику роботи сучасних загальноосвітніх навчальних закладів України.

У своїй доповіді доцент кафедри психології Руденко Ілона Миколаївна, проаналізувала  зв’язок ідей відомого педагога О.А.Захаренка про розвиток дитини у сім’ї з ідеями психологів щодо впливу сімейної психологічної атмосфери на емоційний стан дитини. Було розглянуто, що важливим показником гармонійного розвитку особистості дитини є сприятливий морально-психологічний клімат, який панує у родині і характеризує якісно-позитивні міжособистісних стосунків між членами сім’ї.

Педагог, який шукає свій шлях в педагогіці, замислюючись про майбутнє України, може знайти корисні поради в педагогічній спадщині О. А. Захаренка. Розвиток і розквіт нової української школи буде найкращим пам’ятником нашому земляку – Олександру Антоновичу Захаренку.

Переглядів: 524 | Додав: Микола | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: