Головна » 2016 » Травень » 26 » День вишиванки на Христинівщині
16:03
День вишиванки на Христинівщині

Щороку в третій четвер травня вся Україна святкує День вишиванки (в цьому році 19 травня),свято виникло ще у 2006 році за ініціативи студентки Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. На сьогоднішній день до свята долучилася українська діаспора  по всьому світі. Основна мета заходу — це збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді та населення держави загалом. Свято не передбачає обов'язкових заходів, окрім одягання вишиванки, але розкриває великі можливості для творчого польоту фантазій  педагогів, ЗДВР, педагогів-організаторів та формування у школярів чіткої громадянської,патріотичної позиції, ціннісного ставлення до державних, національних символів України. Саме ж свято запрошує кожного свідомого громадянина до абсолютно простого вчинку — одягнути вишиванку і в ній піти на навчання.

В Христинівському районі урочисто відзначали цей день, так в Христинівській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів  № 1 ім.О.Є.Корнійчука  було проведено конкурс творів «Сила орнаменту вишиванки» (7-9 класи) та спільний проект-конкурс малюнків за співпраці вчителів і дітей «Моя вишиванка». Верхняцький НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1-ліцей» провів урочисту лінійку «Символи нашої вишиванки» та провели виставку домашньої вишивки «Вишивана Україна в центрі Європи», крім того влаштували Фестиваль вишиванок  «Україна – держава європейська». Майстер-класи: «Петриківський розпис»;«Українські орнаменти»;. Керівництво Верхняцької ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 організувало Фестиваль вишиванок  «Вишиванка– колиска України» (5-11 класи). У Кузьминогребельській  ЗОШ І-ІІІ ступенів було проведено день Вишитої сорочки, що розпочався урочистою лінійкою, а завершився відзначенням класів-рекордсменів за кількістью учнів у вишитих сорочках. Великосевастянівська ЗОШ І-ІІІ  ступенів та Малосевастянівська ЗОШ І-ІІІ ступенів організували живий ланцюг та флеш-моб «Вишиванка-гордість нашої нації». Орадівська ЗОШ І-ІІІ ступенів провела аналогічний флеш-моб під назвою «Вишиванка-Берегиня нашого народу» . В Ягубецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів  учні та вчителі в цей день прийшли до школи у вишитих сорочках та прикрасили школу плакатами  приуроченими даній тематиці. Розсішська ЗОШ І-ІІІ ступенів провела акцію ­«Масове групове фото у вишиванках. Шукайводська ЗОШ І-ІІІ ступенів організувала фотоконкурс чорно-білих фото «Правишиванка».В Осітянській ЗОШ відбулася виховна година на тему «Над світом українським вишивка цвіте» та проведена тематична лінійка. Ліщинівська ЗОШ І-ІІІ ступенів створила флешмоб «Вишиванка – твій генетичний код».

         Дошкілля також долучилося до святкування «Всесвітнього дня вишиванки». Вихователі ДНЗ №1 «Ромашка» м.Христинівки  організували для дітей конкурс малюнків на асфальті на тематику «Намалюй орнамент» та конкурс малюнків «Намалюй орнамент для вишиваночки рідної матусі», відповідно майже всі  вихованці з’явились у вишиванках. У ДНЗ «Сонечко» с.М.Севастянівка  вихователі залучили дітей до масового хороводу та  флешмобу  «Вишиванка –серце України». У дошкільному навчальному закладі  «Пролісок», що в Осітній - вихованці малювали тематичні малюнки, в ДНЗ «Колосочок» смт.Верхнячка та ДНЗ №2 «Малятко» м.Христинівка були створені виставки вишиванок. У ДНЗ «Калинка»  с.Синиця - створено масове групове фото дітей у вишиванках. Заняття по виготовленню аплікацій «Вишитий рушник» підготували і провели у ДНЗ «Берізка» с.Шельпахівка. Святом вишиванки увінчався день в ДНЗ «Дзвіночок» с.Заячківка. Мета проведення заходу: поглибити знання дошкільнят про значення сорочки в житті українського народу, ознайомити із символікою української вишивки, сприяти розвитку пізнавальних інтересів дітей, виховувати шанобливе ставлення до національних традицій, пошану до свого народу, бажання вишивати сорочку, викликати душевну потребу берегти вишивку як сімейний скарб.

Переглядів: 612 | Додав: Микола | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: