Головна » 2015 » Травень » 13 » Джури - спритні, розумні, сильні патріоти
08:50
Джури - спритні, розумні, сильні патріоти

Дитячо-юнацька військово-спортивна патріотична гра “Сокіл” (“Джура”) Українського козацтва бере свій початок ще з 2003 року і на теренах району проводиться вже не вперше. Адже, як зазначають засновники, її мета - опанувати тим найкращим, що було в минулому наших славних предків-козаків - геройським, лицарським, гуманним і демократичним, оволодіти культурою, наукою, військовим мистецтвом та господарюванням, – духовно і морально піднятися до рівня української національної ідеї.

Гомінливо і гамірно було на спортивному майданчику Христинівської спеціалізованої школи І-ІІІ ст.№1 ім.О.Є.Корнійчука, де представники п'яти навчальних закладів району - Верхняцької ЗОШ І-ІІІ ст.№2, Кузьминогребельської, Орадівської шкіл, Христинівської ЗОШ №2 та команди школи-господарів майданчика зібралися, аби визначити переможців в різних номінаціях і найсильнішого учасника змагань районного етапу Всеукраїнської гри «Джура».
Як свідчить історія, козаки – не просто мужні і відважні воїни – це ще й мудрі, освічені люди, вправні цілителі, сильні і вільні громадяни своєї єдиної козацької республіки. Так і наші «Джури»  мали показати високий рівень знань з історії козацтва і своєї України, продемонструвати богатирський дух, фізичний гарт, знання українських традицій, навичок народної та традиційної медицини, вміння долати труднощі, володіти туристичною майстерністю, стройовоюпідготовкою, а також показати власні вміння змістовно проводити дозвілля.
Відтак, визначивши основні завдання на всіх конкурсних етапах змагань, та об’єднавшись у так звані, «рої» (загони), команди включилися у боротьбу.
Беззаперечним лідером у змаганнях на визначення найкращого у стройовій підготовці «Впоряд» став рій спеціалізованої школи І-ІІІ ст.№1 ім.О.Є.Корнійчука, перемогу у конкурсному етапі «Рятівник» вибороли двоє учасників – рій господарів «Гонта» і рій «Верхняцька сотня».
Лідерство на етапі «Відун» теж розділили двоє учасників – верхняччани та «Гайдамаки» - рій Христинівської ЗОШ №2.
Найскладнішим етапом змагань у всі часи була «Туристична смуга перешкод». І найважчою вона є не лише тому, що вимагає особливої підготовки чи спритності, а й через те, що потребує наявності у кожної команди певних туристичних знарядь – карабінів, вервечок, страховок тощо. На жаль, через брак коштів, за словами головного судді змагань Володимира Карчевського, комплект такої туристичної «зброї» є лише один в районі. Тому переможцем у цьому етапі гри стали роївці з «Верхняцької сотні», які набрали найбільше балів і не заробили жодного штрафного.
Цікаво і патріотично пройшов творчий етап «Ватра», до якого чудово підготувалися всі учасники. Проте, найоригінальнішими виявилися «Гайдамаки», які на своїй ватрі зуміли продемонструвати серйозний підхід до тлумачення всіх кольорів української веселки, а також порадувати всіх присутніх яскравими гумористичними мініатюрами з життя козаків за часів цариці Катерини ІІ.
Для етапу «Добре діло» учасники змагань матеріали готували заздалегідь. Там вони в обумовленій формі представили власні добрі справи, які робили протягом минулого року. І за результатами оцінювання перемогу виборов рій «Гонта».
Приємно зауважити, що господарі - Христинівська спеціалізована школа І-ІІІ ст.№1 ім.О.Є.Корнійчука, директор Лариса Трясучкіна, творчо підійшли до проведення заходу - розробили сценарій, підготували ведучих та організували цікаві концертні номери (Вероніка Яковенко, хореографічний ансамбль «Весна» (керівник О.С.Жук та учитель музики Н.В.Лизун), музичне та звукове оформлення, а шановані гості – голова районної ради Олександр Коваль, перший заступник голови райдержадміністрації Віктор Підвальний, отаман Христинівського козацького полку Степан Ковбасюк, представники відділу освіти РДА, загальноосвітніх навчальних закладів району додали заходу важливості і значущості.
За підсумками роботи журі, перемога в районному етапі Всеукраїнської гри «Джура» дісталася команді «Верхняцька сотня», другими стали «Гайдамаки», а третє місце - у команди господарів «Гонта».

За матеріалами редакції газети «Трибуна хлібороба»

 

Переглядів: 705 | Додав: Микола | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: