Головна » 2016 » Жовтень » 24 » Посвята в козачата В Христинівській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №1
08:58
Посвята в козачата В Христинівській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №1

14 жовтня в Україні відзначатимуть день Українського козацтва, історичне значення якого важко переоцінити. Адже воно співпадає з Покровою, яка посідає почесне місце серед пошанованих свят в Україні. Покрова Пресвятої Богородиці для козаків була визначальним днем, оскільки їх церкву було присвячено Діві Марії.
Національна програма відродження та розвитку Українського козацтва передбачає участь українського козацтва у військово-патріотичному вихованні молоді; створенні, відродженні та охороні заповідних місць і об’єктів; проведенні освітянських, культурно-просвітницьких заходів; науково-дослідної, пропагандистської та видавничої роботи; організацію туризму, спортивних змагань.


14 жовтня 2012 року на базі Христинівської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №1 імені О.Є.Корнійчука була створена козацька сотня імені Івана Гонти. Одним із організаторів сотні є В.С.Гарматюк, учитель курсу «Захист Вітчизни». За рік на території школи був встановлений пам’ятний знак.


Вже стало традицією – до дня Українського козацтва посвячувати десятикласників: хлопців – у козаки, дівчат – у берегині, а четвертокласників – у козачата.
12 жовтня, з нагоди дня Українського козацтва та Пресвятої Богородиці, в школі відбулася посвята в козаки, козачата та берегині.

На святі були присутні поважні гості: А.В. Бордун – голова районної ради, А.В. Найчук – методист РМК з виховної роботи, О.М. Тарасюк – керівник районної громадської організації «Гайдамаки», В.В. Костюк – депутат районної ради, Олександр Керез – ієрей храму святих апостолів Петра і Павла.


Особливістю цьогорічного заходу було те, що окрім нової хвилі козаків, берегинь та малих козачат, з’явився загін юних джур – козацьких вихованців. У джури посвятили дружній колектив 8-В класу, на чолі з класним керівником О.В. Видай. Тепер у стінах нашого закладу буде навчатись справжній козацький клас!


Завдяки небайдужим людям, справжнім меценатам – ТОВ «Христинівське ХПП», генеральний директор О.І. Цуркан, школярі отримали гарну, якісну козацьку форму. Учнівський та педагогічний колективи щиро вдячні за добрі серця, небайдужі до освітянських проблем у такий важкий для країни час.
Учасники посвяти та гості скуштували смачної козацької каші.

Урочисте дійство закінчилося, але дух свята, відчуття незалежності та могутньої, сильної, розумної та незламної козацької родини залишилися. Україна була і є козацькою державою.

За матеріалами Христинівської громадсько-політичної газети «Трибуна хлібороба»
Т. Олійник, бібліотекар міської школи №1

Переглядів: 481 | Додав: Микола | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: