Головна » 2014 » Грудень » 27 » Методика Кюізенера в ДНЗ №5
18:53
Методика Кюізенера в ДНЗ №5

Цікава математика за методикою Кюізенера

В сучасних умовах  однією з важливих вимог щодо організації життєдіяльності дитини є створення розвивального середовища. Саме дошкільний заклад створює розвивальне середовище, яке дає дитині змогу  проявити свої  природні задатки, закріплювати набуті  навики та вміння.

В ДНЗ №5 «Мальва» м.Христинівка  в грудні 2014 року  відбувся міжрайонний семінар-практикум для працівників дошкільних установ міста та району на тему: «Впровадження в освітній процес дошкільного закладу інноваційної технології «Палички Х.Кюізенера» як засобу пізнання логіки і математики в дошкільному віці».

Семінар вперше пройшов на міжрайонному рівні та дав можливість практично впровадити  в роботу з дошкільниками інноваційну  технологію, що значно сприяло підвищенню  ефективності проведення та організації методичного заходу.

Семінар не зовсім традиційний. Зазвичай, на районні семінари ми запрошуємо колег з міста Христинівка та району.

У роботі нашого міжрайонного семінару-практикуму взяла  участь Нікітченко Світлана Іванівна – вихователь Уманського НВК №1 «Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітній навчальний заклад І ступеня».

Світлана Іванівна поглиблено працює за методикою «Палички Кюізенера», має власні напрацювання та з радістю ділиться досвідом роботи з даної теми.

Завідувач ДНЗ №5 «Мальва»  Олена Вікторівна Левченко, відкривши міжрайонний семінар-практикум, презентувала діяльність дошкільного навчального закладу  №5 «Мальва», як опорного дошкільного  закладу з художньо-естетичного розвитку дітей, використовуючи засоби ІКТ.

У своєму виступі Терещук Тетяна Сергіївна, завідувач районним методичним кабінетом,  підкреслила важливість впровадження інноваційних технологій  в сучасний освітньо-виховний процес  та про завдання , які стоять перед працівниками дошкільних закладів.  Вона побажала всім здоров`я і творчого підходу до виховання і навчання дітей.

В роботі семінару прийняла участь Оксана Володимирівна Єременко, методист районного відділу освіти з дошкільного виховання. В ряді інтерактивних вправ з питання «Формування логіко-математичної компетенції  дошкільників» Оксана Володимирівна акцентувала увагу на важливість логічного мислення та математичної компетенції у дітей дошкільного віку. Учасники семінару проявили свої професійні знання з розділу «Математична скарбничка» за програмою «Виховання і навчання дітей від двох до семи років «Дитина».

Методист ДНЗ №5 Наталія Василівна Шаповал ознайомила присутніх з історичною довідкою виникнення інноваційної технології «Палички Кюізенера». Розповіла  про життєвий шлях винахідника,  про витоки методики та її раціональне зерно. Наочно презентувала довідку на мультимедійній дошці.

Ключовим питанням у роботі міжрайонного семінару-практикуму був майстер-клас «Палички Кюізенера», який провела вихователь Уманського НВК  №1 Світлана Іванівна Нікітченко.

Новація виявилась цікавою: вправи, які виконували з кольоровими паличками,  надали змогу учасникам семінару  переконатись в тому, що для дітей - це унікальна ігрова методика, що сприяє ефективнішому засвоєнню  елементарних математичних знань в світлі   освітніх, виховних, розвивальних завдань.  З презентації методики Кюїзенера присутні дізнались, що кожний колір паличок позначає відповідну цифру, завдяки чому діти усвідомлено засвоюють навчальний матеріал. При цьому у дітей розвиваються логіко-математичні здібності, орієнтування у часі, просторові відношення, креативність, уміння аналізувати, узагальнювати, абстрактно і логічно мислити, а також творчий, нестандартний підхід до навчання.

Світлана Іванівна презентацію провела цікаво, пізнавально, використовуючи наочний матеріал, ІКТ та власні напрацювання.

Закінчився майстер-клас, а йти не хотілося. Настільки цікавою виявилась методика Кюізенера! Всі із задоволенням висловлювали свою думку про роботу семінару.

Крім офіційної частини, гості отримали гарний настрій  від музичних вітань дітей  середньої та старшої груп під керівництвом Стефанії Олегівни Сироти та ведучої Алли Петрівни Гук.  Приємною несподіванкою став виступ Дениса Шаповала, який виконав  на фортепіано музичну композицію «На сковзанці», дарували радість і посмішки разом із піснею «Дощик» дівчатка середньої групи, вражаюче натхненно виконали пристрасне «Танго» діти старшої групи. Галкіна Л.О., вихователь англійської мови, продемонструвала зі своїми вихованцями використання методики Кюізенера  на заняттях з іноземної мови. А кульмінаційним моментом став запальний «Флешмоб» - синтез співпраці дітей та працівників закладу.

Практичний психолог ДНЗ №5 Олена Дмитрівна Бойко підкреслила, що в дошкільному віці математичні символи і поняття розглядаються, як специфічна мова, яка допомагає дитині пізнати навколишній світ. Тому вивчення числа, форми, кольору мають бути для дитини цікавими та захоплюючими.

Методист РМК відділу освіти Оксана Володимирівна  Єременко та завідувач ДНЗ №5 Олена Вікторівна Левченко підвели підсумки роботи міжрайонного семінару, побажали всім присутнім творчого натхнення, втілення в роботу інноваційних технологій, а також, щоб кожний, хто побував на майстер-класі, застосував методику Х.Кюізенера у своїй роботі з дітьми. 

Переглядів: 2557 | Додав: Микола | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: