Головна » 2015 » Квітень » 9 » Педагогічна конференція з освіти в галузі енергозбереження та пом'якшення наслідків глобальної зміни клімату «Клімат.Природа. Енергія»
21:26
Педагогічна конференція з освіти в галузі енергозбереження та пом'якшення наслідків глобальної зміни клімату «Клімат.Природа. Енергія»

    3-5 квітня 2015 року у Верхняцькому навчально-виховному комплексі «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1- ліцей»,  пілотній школі  проекту SPARE,  робота якої визнана найкращою за 2014 рік, відбулася  Педагогічна конференція з освіти в галузі енергозбереження та пом'якшення наслідків глобальної зміни клімату «Клімат.Природа. Енергія».Конференція проводилась ГО «Еремурус», координатором проекту SPARE в Україні та Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді України.

            Педагоги з усіх регіонів України, а також кращі  з Молдови та Казахстану зібралися у самому серці України-Черкащині, аби обговорити перспективи розвитку та співпраці у рамках  збереження клімату та природи , підвищення енергоефективності та  внести пропозиції  до роботи проекту на 2015- 2018 роки.

       За давнім українським звичаєм учні НВК в національних костюмах зустрічали гостей запашним короваєм на вишитому рушникові. Відкрила конференцію начальник відділу освіти М.В.Білецька, яка  привітала присутніх на Христинівщині, подякувала за небайдужість у вихованні підростаючого покоління , побажала присутнім злагодженої праці під час роботи конференції та подарувала координаторам проекту пам’ятні подарунки. Маргарита Володимирівна окреслила своє бачення вирішення питань енергозбереження, акцентувала увагу присутніх на необхідності інтеграції даного питання в навчальні предмети.

        Директор Верхняцького НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. №1-ліцей» Денисюк Л.М., яка звернулась до учасників конференції з вітальними словами, познайомила присутніх із славетними віхами  історії Христинівщини, наголосила на  актуальності та обов’язковості виховання мотивації до енергозбереження та охорони природи сьогодні тих, хто  будуватиме наше завтра та передала слово національним  координаторам проекту SPARE Мельникова О. В. (Україна), Халаїм Н.Т. (Молдова), Москвичьовій І. А. (Казахстан).

   В виступах  координаторів презентувалась робота країн в галузі енергозбереження, проте було і розкрито секрет, чому саме Верхняцький НВК було обрано для проведення конференції. Кожна школа - SPARE презентувала свою роботу за 2014 рік і методом голосування обиралась найкраща, таким в 2014 році  став Верхняцький НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів №1-ліцей». В якості подарунка було отримано велику кількість методичної літератури, методичний комплекс «Зелений пакет» (розроблений регіональним екологічним центром для Центральної та східної Європи, за підтримки Міністерств освіти Угорщини, Польщі, України, Росії, Прибалтики, за сприяння Координатора проектів ОБСЄ),інфрачервоний термометр, цифровий люксметр.

      

    В літку 2014 року в таборі , який розташований у перед гір’ї  «Тянь-Шань»(Казахстан)  на очному конкурсі SPARE України буде представляти Ткаченко Юлія, учениця 10-а класу Верхняцького НВК, яка отримала перемогу на Національному конкурсі, робота якої презентувалась  в програмі телеканалів 1+1 («Сніданок з 1+1»), СТБ, ІCTV.

       Справжньою родзинкою свята стала програма «Візитка моєї України», де піснею та запальним українським танком  талановита молодь Христинівщини зворушила серця присутніх наскільки, що було обумовлено  перейняти як досвід,  відкривати конференції в кожній країні саме   виступом дітей, адже це і є  «Енергія нації».

       Протягом роботи конференції працювала виставка «Друге життя речей», організована Верхняцьким НВК та Будинком дитячої та юнатської творчості.

        Міжнародна  конференція дала змогу освітянам з України та зарубіжним колегам ознайомитись з діяльністю проекта SPARE  в Україні, Молдові та Казахстані.

         Програма конференції була надзвичайно цікавою та насиченою: презентації досвіду, системи роботи, майстер-класи,  пропаганда сучасних форм і методів організації освітнього процесу щодо заявленої теми;надання можливості педагогам навчальних закладів висловити свої погляди, ідеї, роздуми з питань організації освіти в галузі енергозбереження та зміни клімату, використовуваних методів і технологій навчання і виховання;поширення перспективного педагогічного досвіду;підтримка і розвиток науково-методичної роботи педагогів;розвиток творчого потенціалу педагогічних працівників, підвищення їх кваліфікації. Учасники радо ділилися досвідом практичної діяльності та висловлювали свої ідеї щодо майбутнього освіти з енергозбереження. Було висунуто багато цікавих ідей щодо використання ігрових форм та інтерактивних методик для інтеграції питань зміни клімату та енергоефективності в навчальний процес.

          Для вчителів проводилися цікаві майстер-класи з виготовлення іграшок на сонячних батареях та екологічних тренінгів, найбільша кількість виступаючих була звичайно від господарів, які ділились досвідом: «Створення системи роботи з даного питання» (Л.М.Денисюк), «Тематичний календар енергозбереження» (О.П.Пустова), «Формування енергозбережувальних компетентностей на уроках фізики» (С.О.Сабадин), «Досвід міжнародного партнерства з енергозбереження» (О.Ю. Сарафанюк), проте справжнім шедевром свята став майстер-клас із виготовлення «ляльки-мотанки»( в рамках проекту «Друге життя речей»), який підготували: Т.О.Сізікова, О.В.Мельничук, М.В.Руденко.

     Присутні були здивовані тим, наскільки велика увага приділяється питанню енергозбереженні в навчально-виховному процесі закладу.

          Завершилась конференція  теж нетрадиційно, учасників приїхали привітати очільники району   голова Христинівської районної державної адміністрації  Ковбасюк О.С.,  голова Христинівської  районної ради Коваль О.Б та начальник відділу освіти Христинівської РДА Білецька М.В., які привітали присутніх на Черкащині , подякували за співпрацю, взяли участь у  підсумковому засіданні , на якому розглядались перспективи розвитку проекту SPARE в Україні, Казахстані та Молдови , внесли свої пропозиції та ідеї, які будуть відправлені до офіційної організації SPARE в Норвегію.  

 5 квітня, вербня неділя, очільники привезли із собою освячені вербові гілочки, які роздали учасникам конференції.

           На завершення спільно з учасниками  провели екологічний флеш-моб «Алея дружби допоможе зберегти клімат Планети», під час якого  висадили символічні  алеї садженцями  сосни,ялинки  дуба та липи на території Верхняцького НВК.

       Кінцевою точкою маршруту учасників стала екскурсія Уманського дендропарку «Софіївка» , в якості екскурсовода стала вчитель історії НВК М.В.Руденко.

            Конференція закінчилась, проте з усіх куточків України, Молдови та Казахстану через соціальні мережі линуть слова подяки за організацію, теплий прийом та рівень діяльності НВК в сфері енергозбереження.

              Ми дуже раді і пишаємось тим , що наш Верхняцький НВК став на три дні  центром проекту SPARE в Україні, Казахстані та Молдови, нашими натхненними і небайдужими до проблем енергозбереження та зміни клімату вчителями та дітьми.

             Особлива подяка нашим постійним спонсорам, очільникам селища  М.О.Вакуленко, Г.П.Грушовенку, Н.В.Ганич,О.О.Юрію за те, що не залишились байдужими та допомогли створити умови для проведення конференції. Ми щиро дякуємо всім учасникам, та всім  хто допоміг нам організувати  проведення конференції.

          Дякуємо Вам, що Ви є. Разом ми можемо зробити світ кращим і побудувати енергонезалежну державу!

О.П.Пустова

Педагог-організатор Верхняцького

НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів №1-ліцей»

Категорія: План роботи | Переглядів: 772 | Додав: Микола | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: